Vi väntar igen

Denna sida handlar om vår väg till en lite större familj. Här sammanställer vi våra förhoppningar, funderingar och förväntningar. Förra gången adopterade vi från Kina. Om det blir Kina denna gången också får framtiden utvisa. Fram tills vi har bestämt oss följer jag processen i Kina. Det vore gott att få åka dit igen och få ett syskon. Välkomna.

Thursday, March 22, 2007

Info från svenska adoptionsorganisationers möte med CCAA

Handläggningstid
CCAA informerade om att handläggningstiden från inloggningen fram till barnbesked nu ligger på ca 17-18 månader. Det innebär att den totala väntetiden från det att familjen skickat sin ansökan till familjen är hemma med sitt barn för närvarande är 19-20 månader. Enligt CCAA kommer handläggningstiden att öka ytterligare under 2007. I vilken grad den kan komma att öka har CCAA ingen möjlighet att säga men klart är att CCAA har många fler ansökningar än tidigare och färre barn.

Nationell och internationell adoption
Antalet övergivna barn i Kina har på senaste år minskat som en effekt av samhällsutvecklingen och attitydförändringar särskilt i städerna. Där är flickor lika välkomna som pojkar och det inte längre är lika viktigt att få en son. Flickor överges därför inte i samma utsträckning som tidigare. Detta gäller dock inte övergivande av handikappade barn som inte har minskat. Den tragiska anledningen till detta är ofta att föräldrarna själva måste betala sjukvården och eventuella operationer och att de helt enkelt inte har råd att ha kvar sina barn.
Alla provinser i Kina arbetar med internationell adoption men det är inte alla barnhem som har licens för internationell adoption. Nationell adoption har ökat och kinesiska par med ett biologiskt barn får lov att adoptera ytterligare ett barn. Särskilt i södra och sydöstra Kina tar sig många ”migrant workers” till storstäderna där det finns arbete. Enligt CCAA överges många barn av dessa ”migrant workers” p.g.a. utomäktenskapliga, tillfälliga förbindelser.
CCAA anser att behovet av internationell adoption för att ge kinesiska barn en familj även i den närmaste framtiden kommer att behövas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home