Vi väntar igen

Denna sida handlar om vår väg till en lite större familj. Här sammanställer vi våra förhoppningar, funderingar och förväntningar. Förra gången adopterade vi från Kina. Om det blir Kina denna gången också får framtiden utvisa. Fram tills vi har bestämt oss följer jag processen i Kina. Det vore gott att få åka dit igen och få ett syskon. Välkomna.

Sunday, January 21, 2007

Artikel i Sydsvenskan angående adoption

Ändrad attityd när färre får adoptera
Av TT Senast uppdaterad 21 januari 2007 13:41

Svenskarnas intresse för att adoptera är rekordstort. Organisationen Adoptionscentrum efterlyser en attitydförändring bland blivande adoptivföräldrar.

En av orsakerna till minskningen är att efterfrågan på adoptivbarn ökar i andra länder, bland annat i USA.
Även ekonomiska och sociala förändringar i de traditionella givarländerna bidrar till att färre barn adopteras bort internationellt: det blir lättare för ensamstående att behålla sina barn och den inhemska adoptionen växer. Det gäller framför allt länder som Kina och Sydkorea.
Från den 1 maj stoppar Kina adoptioner till ensamstående, vilket kan innebära en kraftigt försämrad möjlighet för svenska singlar att adoptera barn. Hittills har Kina varit det land som flest svenskar har adopterat ifrån. Och från den 1 januari begränsade Sydkorea alla adoptioner till Sverige.
Enligt preliminär statistik från Myndigheten för internationella adoptionsfrågor (Mia) kom 765 internationella adoptivbarn till Sverige i fjol. Det kan jämföras med 941 barn 2005, skriver Dagens Nyheter. Så få har det inte varit på tio år, enligt Mias generaldirektör Meit Camving.
Adoptionsorganisationerna är också eniga om att de som köar för ett barn får räkna med längre väntetider framöver.- Ja, så är det. Och det gäller i första hand små barn, vilket de flesta allra helst vill ha, säger Janna Olzon på Adoptionscentrum, Sveriges största och äldsta adoptionsorganisation, till TT.
Hon tror att de som vill adoptera i framtiden måste ändra attityd.
- I dag finns det många glömda barn som nästan ingen vill ha. Det kan vara barn som är lite äldre, upp till fem, sex år, handikappade och hiv-positiva barn. Vill man adoptera får man i framtiden ändra mer fokus mot den typen av barn, säger Janna Olzon.
I dag är det också allt äldre personer som ansöker om att få adoptera. Janna Olzon tror att de som funderar på att adoptera kanske måste börja göra det tidigare än i dag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home