Vi väntar igen

Denna sida handlar om vår väg till en lite större familj. Här sammanställer vi våra förhoppningar, funderingar och förväntningar. Förra gången adopterade vi från Kina. Om det blir Kina denna gången också får framtiden utvisa. Fram tills vi har bestämt oss följer jag processen i Kina. Det vore gott att få åka dit igen och få ett syskon. Välkomna.

Monday, October 23, 2006

Iordningställande av adoptionsansökan

Vi bestämde oss tidigt för att adoptera från Kina, mer om varför kommer kanske senare. Med Kina i tankarna valde vi också förmedling. De svenska Adoptionsorganisationerna är auktoriserade av MIA och samarbetar med myndigheter och organisationer som har sina länders tillstånd att arbeta med internationella adoptioner.

Jag hämtade vårt medgivande på socialkontoret och postade en kopia till vår adoptionsförmedling som biföll vår ansökan och vi fick äran att betala in halva administrationsavgiften. Under några veckor i oktober sammanställde jag ”luntan”, dvs de handlingar som kom att ingå i vår ansökan om adoption till CCAA.

  • Ett brev till CCAA där vi berättade om varför vi vill adoptera ett barn från Kina, en försäkran om att vårt barn ska få en bra uppväxt och att vi inte kommer att överge eller utnyttja barnet…. och lite till.
  • Utdrag från födelse och dopbok
  • Ett intyg att prästen gjorde vad hans skulle när han besökte oss förra sommaren
  • Intyg från arbetsgivaren angående anställning och inkomst
  • Våra gemensamma tillgångar sammanställdes och redovisas
  • Läkarintyg (vilket vi fixade i samband med det läkarintyg som socialnämnden behövde för vårt medgivande)
  • Utdrag ur rikspolisregistret
  • Adoptionsintyg från adoptionsförmedlingen
  • Medgivandet från socialnämnden
  • Kopior av pass
  • Och slutligen ett fotokollage för att visa vårt hus och familjen.

På fredagseftermiddagen lämnade vi vår ansökan till Notarius Publicus (Notarius publicus är en enskild person som utses av Länsstyrelsen. Beteckningen är latin och betyder ungefär "offentlig sekreterare”). NP räknade med att det skulle ta vecka att intyga att våra handlingar var korrekta och därefter binda samman den. Men redan på tisdagen löste jag ut vårt dokument – och betalade 1500:- för några stämplar och ett blågult snöre. Samma eftermiddag köpte jag biljett till Stockholm och tidigt, tidigt nästa morgon reste jag till huvudstaden för att besöka Utrikesdepartementet. På UD stämplas ansökans första sida, stämpeln bestyrker NP och normalt tar två dagar att stämpla. Om igen fick jag be om att få våra handlingar behandlade lite snabbare. Nästa morgon löste jag ut vår lunta på UD och tog bussen till Kinesiska Folkrepublikens Ambassad ute på Djurgården. Även här behandlades vår lunta snabbare – men det kostade! Samma kväll tog jag tåget hem. Adoptionsansökan, tillsammans med passfoto (2 st var) var äntligen klara. Efter att ha betalat drygt $600 för översättning och CCAAs administration postade jag vårt rekommenderade brev till adoptionsorganisationen på lördagen. Och blev fullständigt förkrossa när jag fick klart för mig att brevet inte skickades förrän på måndagen. Nåväl vår adoptionsansökan kom fram till vår adoptionsorgansiation och de skickade iväg den till Kina samma dag. CCAA registrerade vår ansökan den 9 november 2005 (vilket är vår LID, Log In Date).

När vi skickade vår ansökan till Kina var väntetiden mellan inloggning och barnbesked 6-7 månader – men det är den inte längre.

Och nu lite allmänbildning: Varje år kommer runt 1 000 adoptivbarn till Sverige. Under 2005 adopterades 773 barn från Asien, varav 462 från Kina. 71 från Syd- och Nordamerika, 129 från Afrika och 110 från Europa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home