Vi väntar igen

Denna sida handlar om vår väg till en lite större familj. Här sammanställer vi våra förhoppningar, funderingar och förväntningar. Förra gången adopterade vi från Kina. Om det blir Kina denna gången också får framtiden utvisa. Fram tills vi har bestämt oss följer jag processen i Kina. Det vore gott att få åka dit igen och få ett syskon. Välkomna.

Thursday, October 19, 2006

Hemutredning och föräldrarutbildning

Vår gemensamma längtan startade i november 2004 då vi gick och lyssnade på ett av FFIAs informationsmöten. Ordet adoption betyder "att uppta som sitt eget" och ett adopterat barn har samma rättigheter som ett biologiskt barn – både juridiskt och socialt.

Några dagar innan jul kontaktade vi socialnämnden i vår kommun som skickade en liten broschyr som heter ”Till er som går i adoptionstankar”. Efter helgerna plus en veckas skidåkning i Sälen hade vi samlat våra tankar och ringde åter till socialnämnden för att anmäla oss till en hemutredning inför adoption. Men nu hade en ny lag tillkommit;

Från och med den 1 januari 2005 måste den som inte tidigare adopterat gå en obligatorisk föräldrautbildning för att kunna få socialnämndens medgivande för adoption.
Syftet med föräldrautbildningen är att alla som önskar adoptera ett barn ska få kunskap och möjlighet till insikt om adopterade barn och deras behov.

Vi anmälde oss till Adoptionscentrums och FFIAs föräldrautbildning, men köerna var långa och till en början trodde att vi skulle tvingas vänta tills hösten -05. Det kändes tjafsigt och hopplöst och därför det tog ytterliggare två månader innan vi skickade in ansökan om hemutredning till Socialnämnden. Då hade vi fått indikationer om vi skulle få gå föräldrautbildningen före sommaren. Vi gick vår föräldrautbildning i slutet av maj och veckan före hade vi vårt inledande möte med vår ”socialtant”.

Hemutredningen har tre syften:
· I samtal med utredaren får den som önskar adoptera förbereda sig inför adoptionen.
· Utredaren skriver en rapport som socialnämnden utgår ifrån när den ska fatta beslut om medgivande.
· Hemutredningen ska presentera de blivande adoptivföräldrarna för barnets företrädare i utlandet.
Den svenska hemutredningen inför adoption görs enligt internationella normer. I Haagkonventionen finns beskrivet vilken information om de blivande adoptivföräldrarna som måste finnas med i en utredning. Den ska presentera de sökandes uppväxt, utbildning och förvärvsarbete. Relationerna till föräldrarna, syskon och annan släkt och eventuella tidigare barn ska beskrivas. Hälsotillstånd, egenskaper och intressen, fritid och umgänge ska också beskrivas liksom inställningen i religions- och livsåskådningsfrågor. Enligt socialtjänstlagen ska särskild hänsyn tas till om den som önskar adoptera har kunskaper och insikter om adopterade barn och deras behov. Man ska också ta ställning till de sökandes ålder och att de sökande har förståelse för den planerade adoptionens innebörd.

De som ansökt om adoption ska uppge referenter i samband med hemutredningen. De ska också lämna läkarintyg. Hemutredaren kommer också att kontrollera om de sökande är kända i socialregistret samt begära utdrag ur polisens misstanke- och belastningsregister.
Barnets företrädare i ursprungslandet vill få en bild av hur de blivande adoptivföräldrarna ser på sig själva, sitt liv, hur, var och när man umgås med sina närstående samt vilken inställning man har till ursprungslandet och den biologiska familjen. Motiven till adoption och förväntningar på barnet och föräldrarollen är viktiga frågor. En annan viktig fråga är hur närstående och eventuella tidigare barn ställer sig till den planerade adoptionen. (Källa: www.mia.eu)

Vi gick på vårt sista möte i hemutredningen i slutet av augusti och fick vårt medgivande efter att socialnämndens sammanträde i slutet av september. Ett medgivande gäller i två år och socialnämnden får begränsa medgivandet till att gälla ett barn i viss ålder.

Nu äntligen hade jag möjlighet att bestämma takten på framskridandet av adoptionsprocessen – om så bara för en kort tid.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home